Carl von Linné i is

På fredagen invigdes utställningen Linnaeus in Ice i Jukkasjärvi. Det är ishotellets bidrag till firandet av vår kanske störste vetenskapsman genom tiderna, Carl von Linné som ju skulle ha fyllt 300 år i år.

Utställningen finns i ett 600 kvadratmeter stort kylrum och konstnären och projektledaren Lena Kriström-Kulin har jobbat i ett halvår med att färdigställa den.

- Linné var en fantastiskt spännande person och ju mer jag läst om och av honom, desto mer vill jag veta, säger Lena Kriström-Kulin.

Utställningen består av sju olika rum, där olika delar av Linnés liv och verk skildras.

- Jag hoppas att utställningen ska väcka nyfikenhet, en vilja att veta mer om allt det fantastiska som Linné åstadkom, säger Lena Kriström-Kulin.

Bland annat skildras Linnés Lapplandsresa som han gjorde 25 år gammal. Hans teckningar av blommor, samer och annat har etsats in i isblock och kombinerats med ord han yppade under sin levnad.

- Han sa ”Gud skapadet. Linné ordnade”, vilket väl vittnar om att han var väl medveten om att det var något viktigt han hade att komma med. Han hade självförtroende konstaterar Lena Kriström-Kulin.

Linnéutställningen i Jukkasjärvi håller öppet fram till december, då det nationella firandet av Carl von Linné avslutas med att bland andra kungaparet besöker Jukkasjärvi.