Barn hos tandläkaren.

Småbarn har bra tänder

Ny statistik från Folktandvården visar att små barn får allt bättre tänder. På 80-talet hade fyra av tio fyraåringar erfarenhet av att gå till tandläkaren. Idag är den siffran en av tio.

Barn i Norrbotten får allt bättre tänder. Det visar ny statistik från Folktandvården. Folktandvårdens satsningar på de riktigt små barnen har gett resultat. Idag är det bara elva procent av fyraåringarna som har karies i sina tänder. För 20 år sen var motsavarande siffra 32 procent.

Bra förebyggande arbete
Enligt Monica Degerman-Svensson, som är chef för samhällsodontologin i länet är förklaringen dels flourtandkrämen, dels det faktum att föräldrar till små barn idag får information om tandvård redan på barnavårdscentralerna och att de små barnen kallas till folktandvården redan från ett års ålder. På det sättet kan folktandvården tidigt sätta in insatser där man ser att det behövs och hjälpa föräldrarna att hålla barnen friska i munnen.

- Ingen fyraåring ska behöva ha hål i tänderna. Det handlar mycket om att grundlägga goda vanor med kost och tandborstning, säger Monica Degerman- Svensson.

- Målsättningen på lite sikt är att få ner antalet fyraåringar med karies ytterligare, till fem procent, säger Monica Degerman-Svensson.

Småätandet är boven
Hon ser småätandet som det största hotet mot friska tänder och betonar att vanorna grundläggs tidigt.

- Saft eller läsk i nappflaska eller annan flaska är ett exempel på en vana som riskerar att skada tänderna, säger Monica Degerman-Svensson.

Om man ser till äldre barn så är statistiken positiv även där. Som exempel kan nämnas att 1985 hade 85 procent av alla 12-åringar hål i tänderna. 2006 var den siffran 42 procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".