Länsstyrelsen vill in fler kvinnor i näringslivet

Länsstyrelsen har kartlagt jämställdheten inom näringslivet i länet och fortfarande är männen kraftigt överrepresenterade. Därför startar länsstyrelsen nu en utbildning för att få in fler kvinnor i länets företagsledningar.
I nio procent av Norrbottens företag innehas vd-posterna av kvinnor och i 91 procent av män. På ordförandeposterna finns 13 procent kvinnor och 87 procent män. Av ordinarie ledamöter i styrelser är 18 procent kvinnor och 82 procent män. Uppgifterna avser företag som har fler än 100 anställda. Som jämförelse kan nämnas att i Sverige innehar kvinnorna 18 procent och männen 72 procent av de ledande befattningarna i näringslivet. I de börsnoterade företagens styrelser finns sex procent kvinnor och 94 procent män. - Det går att skapa ett jämställt näringsliv, men det kräver en medveten ledning som tar ansvar, fattar beslut och arbetar med aktiva åtgärder,säger landshövding Kari Marklund. Landshövdingen inbjuder nu näringslivets representanter till en utbildningssatsning som är uppdelad i tre steg. Satsningen riktar sig till företagsledningar med fler än 100 anställda. Till det första seminariet går inbjudan till VD och styrelseordförande. Seminariet genomförs den 20 februari nästa år. Till det andra seminariet, den 3 april, kommer två kvinnor och två män från de företag som deltar i projektet att erbjudas en utbildningsdag. Det sista seminariet i utbildningssatsningen genomförs den 3 juni. Då sammanstrålar samtliga deltagare från det första och det andra seminariet. - Iinsatserna förväntas bidra till att snabba upp processen för ökad jämställdhet i näringslivet mellan kvinnor och män, säger Kari Marklund. Insatserna ingår i ett projekt kallat Jämnt på toppen. I styrgruppen för insatserna ingår, förutom landshövding Kari Marklund, Margareta Jonsson, styrelseordförande för Polarbröd AB samt Peter Norman, VD Ferruform. Projektledare är Britt-Marie Lugnet-Häggberg, jämställdhetsdirekt för länsstyrelsen i Norrbottens län.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".