Esrange

Femårigt avtal för Esrange

Ballong- och raketverksamheten i Kiruna ska årligen låta ett hundratal europeiska studenter få testa sina experiment i rymdmiljö. Det är innehållet i ett femårigt avtal som idag tecknades mellan den svenska och den tyska rymdstyrelsen vid den europeiska ballong- och raketkonferensen som pågår i Visby.

- Intresset för att få testa experiment är mycket stort hos studenter på universitet runt om i Europa. Esrange är en av få platser i världen där detta kan ske. Med det gemensamma avtalet vill vi uppmuntra och stimulera unga människor att utbilda sig inom naturvetenskapliga ämnen. Dessutom vill vi förstås att nya generationer av möjliga europeiska forskare ska lära sig mer om Esrange och svensk rymdkompetens. Här får vi båda delarna, säger Per Tegnér, generaldirektör vid Rymdstyrelsen.

Den europeiska rymdorganisationen ESA är initiativtagare till konferensen som i år arrangeras tillsammans med Rymdstyrelsen och Rymdbolaget. Syftet är att belysa gemensamma frågor kring forskning som utförs med hjälp av sondraketer och höghöjdsballonger.

I år har symposiet rekordmånga deltagare, 250 personer från främst Europa men också andra delar av världen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".