Håkan Karlsson, operativ chef, Polisen i Norrbotten.

Drabbad borde ha fått en ursäkt direkt

Det är djupt beklagligt, det säger den operativa chefen för polisen i Norrbotten Håkan Karlsson efter helgens händelse i Haparanda när polisens insatsstyrka gick in i fel lägenhet och en 20-årig kvinna fick ett brutalt uppvaknande.

Polisen var på jakt efter en beväpnad man som hade rånat en bensinmack men insatsstyrkan hade två dörrar att välja mellan och tog fel. Där inne låg en 20-årig kvinna och sov och hon vaknade av att maskerade och beväpnade poliser fanns i lägenheten.

När polisens insatsstyrka kom till adressen hade de två dörrar att välja på ingen av dörrarna hade någon namnlapp.  Men insatschefen gjorde bedömningen att de skulle gå in i den lägenhet som de trodde den efterspanade personen fanns i. Men det blev fel, där låg en 20 årig flicka och sov, den efterspanade rånaren var i lägenheten bredvid.  

Hur kunde det gå fel?

Hur det kunde gå så fel finns ingen direkt förklaring till. Polisens vilja att gripa våldsverkaren gjorde att de chansade och gick fel och en oskyldig utsattes vilket polisen beklagar. Och att hon dessutom inte fick någon ursäkt och hjälp är något polisen under måndagen ska ta itu med. Men det skulle ha gjorts tidigare säger Håkan Karlsson.

- Vi har tagit dåligt hand om det som inträffade, den drabbade  borde med omedelbart verkan ha fått en ursäkt. Vi borde också ha följt upp det dagen efter och sett till att hon mådde bra, säger Håkan Karlsson operativ chef för polisen i Norrbotten.

Polisen ska nu göra en intern utredning av händelsen och vad som gick snett.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista