1 av 2
Lärarna kräver högre lön i Gällivare. Foto: Maritha Mossberg
2 av 2
Birgitta Söderberg, Lärarnas riksförbund i Gällivare. Foto: Maritha Mossberg

Hundratals lärare i demonstrationståg

Lärare demonstrerade i Gällivare under måndagen. De vill ha högre lön och mer status. Enligt Birgitta Söderberg, ordförande i Lärarnas Riksförbund i Gällivare, har lärarna i kommunen sämre löner än lärare i andra kommuner i Norrbotten.

Ett par hundra av Gällivares lärare gick i måndags i ett demonstartionståg för högre löner. Från badhuset till kommunhuset tågade lärarna med plakat, trummor och talkörer.

-Lärare världens viktigast jobb, skanderade de demonstrerande lärarna på Gällivares gator i måndags eftermiddag.

Jerker Johansson, Petra Johansson och Anna Balstedt är tre av Gällivares lärare som demonstrerar för högre löner.

-Det är dags att slå fötterna i backen och säga att nu är det nog. Nu måste vi lärare också få lite status och därmed mer betalt, säger Jerker Johansson.

-Vi hoppas få upp våra löner, vi är underbetalda om vi jämför med andra i samhället med lika lång utbildning. Det blir en reallönesänkning och det ställer vi inte upp på, säger Petra Johansson.

-Jag vill att lärarna ska få bättre löner, det är vi värda. Vi gör ett jättebra jobb!

-Jag demonstrerar för att få upp lärarnas löner i Sverige. Vi har halkat efter och har så jättemycket att ta igen, säger Anna Balstedt.

Lärarna i Gällivare har sämre löner än lärare i andra kommuner i Norrbotten. Det menar Birgitta Söderberg ordförande i Lärarnas Riksförbund i Gällivare.

-Vi kräver den lön som motsvarar det uppdrag vi har, för det har vi inte i dag. Vi ligger två tusen kronor lägre på gymnasiet än vad Kiruna gör, säger hon.

Birgitta Söderberg tror inte att chanserna till högre lön är särskilt stora.

-Vi hoppas att de någon gång börjar lyssna, det har varit svårt, suckar hon.

Lärarnas protestskrivelse överlämnades till Lennart Johansson kommunchef i Gällivare.

-Jag tar med mig budskapet som de har framfört och sedan får deras budskap behandlas i politisk ordning som alla andra frågor, säger han.

Maritha Mossberg SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista