Boliden satsar på utökning

Boliden letar mer malm och har mer än fördubblat sin prospektering. Vid koppargruvan Aitik utanför Gällivare innebär det att malmletning pågår i ett två mil långt område utanför gruvområdet.

Bolaget vill förlänga livslängden på den nuvarande gruvan men hoppas hitta helt nya fyndigheter i närområdet.

-Boliden tog ett beslut under 2006 att kraftigt öka prospekteringsinsatserna vid samtliga gruvor både i Sverige och på Irland, prospekteringsbudgeten fördubblades. Det innebär för Aitik att vi får en kraftig ökning av våra prospekteringsinsatser, säger Peter Rickardsson, områdeschef vid Bolidens koppargruva Aitik utanför Gällivare.

Sex tusen borrmeter ska borras uppdelat på 31 borrhål i skogarna utanför det nuvarande gruvområdet. Det är mer än en fördubbling mot tidigare och det har aldrig sökts så intensivt efter koppamalm vid Aitik.

-I dagsläget är detta koncentrerat runt Aitik i ett område som sträcker sig i nordsydlig riktning, ungefär 20 kilometer långt och sju kilometer brett, förklarar han.

Nu investerar Boliden 5,2 miljarder kronor på att bygga ut gruvan och öka produktionen från 18 miljoner ton till 36 miljoner ton per år, en fördubbling. Livslängden på gruvan bedöms vara 20 år med befintlig malmbas.

-Vi har en önskan om att få fortsätta att bedriva gruvverksamhet i området och det vi framförallt letar efter är koppar. Geologiskt så tyder det på att det ska finnas mer i området, säger Peter Rickardsson.

Vid Aitikgruvan bryts idag huvudsak kopparmalm samt silver och guld. I framtiden kommer också molybden att brytas som används till olika legeringar och förbättrar stryrkan hos stål vid höga temperaturer.

-Vi har aldrig borrat så här mycket i Aitik det är en kraftig ökning, så det är väldigt roligt. Antalet borrmeter är mer än fördubblat, säger han.