Ny försening av fängelseutbyggnad

Utbyggnaden av fängelset i Haparanda blir försenat ytterligare en gång. Byggstarten skulle ha varit igång men skjuts upp ett år framåt i tiden. Enligt kriminalvårdsdirektör Svante Lundkvist är det en lång och ganska besvärlig teknisk process med upphandlingen.

Det blir ytterligare försening av en utbyggnad av fängelset i Haparanda. Meningen var att spaden skulle sättas i jorden nu under våren och upphandlingen har börjat, men byggstarten har skjutits upp ett år.

- Projekteringen pågår och arbetet med upphandlingen har startat, så vi räknar med att påbörja bygget efter nästa årsskifte. Det säger kriminalvårdsdirektör Svante Lundkvist för Norrlandsregionen.

Många turer
Det har varit många turer om en utbyggnad av fängelset i Haparanda. Redan 2003 klagade interner i ett brev till Kriminalvårdsstyrelsen på överbeläggning och generaldirektör Lena Hell Eriksson besökte anstalten ett år senare, men kunde inte lova något. Hon sa att det lika gärna kunde bli nedläggning.

Då grep kommunalrådet Sven Erik Bucht och landshövding PO Erikson in och lyckades få statsminister Göran Persson att ta med projektet i Norrbottenspaketet. Men inget hände på grund av penningbrist.

Minister gav löfte
Justitieminister Thomas Bodström lovade 2005 en utbyggnad med ett 50-tal platser och byggstarten skulle ske i april i fjol. Men så blev det inte, utan det flyttades fram till i april i år. Nu kommer alltså ytterligare besked om att starten är framflyttad till 2008 på grund av att upphandlingen tar tid.

- Det är en lång och ganska besvärlig teknisk process detta med upphandlingen, men det är klart att det blir byggstart om ett år, säger Svante Lundkvist.