Satsning på blomplanteringar i länet

Flera av Norrbottens kommuner satsar på uppskattade planteringar under sommaren. Och i dagarna kommer många att se hur blomsterprakten ökar.

Luleå kommun satsar 2,5 miljoner kronor på blomplanteringar och arrangemang runt om i stan och kommunen. En satsning som är uppskaddad om enligt dem som jobbar med det.

– Folk blir jätteglada och frågar vad blommorna heter, säger Anna-Maritha Johansson som jobbar med planteringarna i centrala stan i Luleå.

 

Fler ställen i länet
Men det inte enbart i Luleå som det planteras och görs fint i parkerna. I Boden, Piteå, Kiruna och Gällivare satsas det ganska stora pengar på att göra fint.

Bodens kommun satsar drygt 250 000 kronor på planteringarna vilket gläder bodensarna enligt Lennart Stubé som är parkchef.

– Vi får jättebra feedback, säger han.

Väntar på Kirunafestivalen
I Kiruna satsar kommunen cirka 200 000 kronor och det kanske blir ännu mer till nästa år eftersom det uppskattas så mycket säger Bosse Lassi ansvarig för planteringarna.

Planteringarna i Kiruna börjar så smått att komma ut men i centrala Kiruna kommer det inte att blomma förrän efter Kirunafestivalen.

Uppskattat i Gällivare
I Gällivare håller kommunen också på att förbereda får årets planteringar där 100 000 kronor satsats på fina arrangemang som är jätteuppskattade, säger Jonny Mosesson. Och han får medhåll av dem som bor i kommunen.

– Blommorna gör så mycket att det ser fint ut. Den korta sommar vi har måste vi göra så mycket vi kan för att få grönt, resten av tiden är det ju vitt. Vi har ju vinter halva året så visst är det trevligt med blommor, är några gällivarebors åsikter om blommorna.

Piteå kommun planterar ut blommor för 250 000 men de har också satsat mycket på perenna växter och buskar.

Mest satsar Luleå kommun med 2,5 miljoner kronor.

– Vi är kända för att satsa på sommarblommor, säger Stefan Johansson parkchef i Luleå.

Eleonor Norgren, SR Norrbotten
eleonor.norgren@sr.se

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se