Myggsommar väntas

Det kan bli mygginvasion i de norra delarna av Sverige i sommar. Förutsättningarna är perfekta: mycket smältvatten i kombination med värme.

I mellersta och södra Sverige däremot, ser det ut att bli få myggor. -Det har varit lite snö under vintern och lite regn under våren i hela Mellansverige. Som ett resultat har nästan alla myggpölar torkat bort, säger Martina Schäfer, myggforskare vid Uppsala universitet.

Till och med i de vattensjuka markerna vid Nedre Dalälven, som annars är kända för sin myggrikedom, är läget väldigt lugnt. Enligt Martina Schäfer blir det troligen ingen myggbesprutning i området i år, trots att tillstånd finns. -Den här våren har vi inte haft några översvämningar. Då sprutar vi inte, säger hon.

I de inre delarna av Norrland är läget helt annorlunda. Rekordstora mängder snö föll under vintern och snösmältningen kom i gång sent. I dagsläget är markerna helt översvämmade.

Idealiskt för mygg -Det är länge sedan vi sett något liknande. Och nu har värmen kommit också. Få vi bara lite regn nästa vecka som prognoserna säger kan det inte bli bättre för myggen, säger Lars Israelsson, ansvarig för myggmuseet i Gällivare kommun.

Han hoppas att detta ska innebära ett uppsving för museet som ända sedan starten för åtta år sedan lidit av svår myggbrist. Om inte turisterna blir påminda om myggens existens får museet färre besökare. På grund av problemen flyttades museet nyligen från naturreservatet Sjaunja till tätorten Gällivare. -Vi skulle kanske ha avvaktat lite, med tanke på hur lovande det verkar i år. Men det finns mygg inne i samhället också, säger Israelsson.

Han avvaktar nu utvecklingen med spänt intresse. Normalt brukar myggen komma upp ur vattensamlingarna strax före eller runt midsommar. Alla som varit i Norrland vid den tidpunkten vet att de små blodsugarna plötsligt kan dyka upp i fantastiska mängder om förutsättningarna varit de rätta. -Men det som är bra för myggen är bra också för elproduktionen. De båda går hand i hand. Alla vattenmagasin är helt fulla nu, säger Israelsson.

Roland Johansson/TT