Flodpärlmusslan ska räddas i Vassara älv

Dykare rensar botten av Vassara älv på skrot. En av anledningarna till detta är att de vill att beståndet av den frisdlysta flodpärlmusslan ska kunna bestå. Andreas Johansson som leder arbetet menar att flodpärlmusslan får ta konsekvensen av att folk skräpar ner.

Den utrotningshotade Flodpärlmusslan ska räddas i Vassara älven som rinner genom Gällivare. Dykare arbetar med att rensa älven från skrot så att beståndet av den fridlysta flodpärlmusslan kan bestå.

- Om vi tittar under ytan, så har vi tonvis med skrot, säger Andreas Johansson som är ordförande i Midnattsolsdykarna och letar skrot och flodpärmusslor på Vassara älvens botten.

Skrot måste bort
Dykare rensar Vassara älven från skrot och en viktig anledningen till älvstädningen är att skydda den utrotningshotade flodpärlmusslan. Redan på 1700-talet då flodpärlmusslan fiskades intensivt på grund av sina pärlor kom de första rapporterna om hotet mot musslan.

Musslan är fridlyst sedan 1955 i Norrbotten och kan bli mycket gammal. Det äldsta exemplaret hittades i Pärlälven i Jokkmokkskommun år 1998 och den var 278 år gammal.

-Vi från Midnattsolsdykarna vill göra en räddningsaktion, vi måste tänka på vad vi gör med vår miljö. Vad håller vi människor på med, bara grisar och grisar ner. Någon får ta stryk för det och det är flodpärlmusslan, som finns mitt i Gällivare, tycker Andreas Johansson.

Speciell fortplantning
Flodpärlmusslan har en egenartad fortplantning. Som liten larv sugs den in i en örings andningsvatten och fäster på fiskens gäle. Där lever larven som parasit till den dag den blir en liten, liten mussla och faller av. Mycket få klarar den resan. En larv, bara en, på ett hundra miljoner larver blir någonsin en mussla.

-Jag vet inte riktigt vad det var det där, jag kanske har en bättre sak nästa gång, säger Anders Wallin från Midnattsolsdykarna och dyker ner igen i Vassara älvens grumliga vatten.

Mycket finns i vattnet
Med sig upp i den röda korgen hade han ett par gamla glasflaskor, en kruka, en stänkskärm till en cykel och en halv tallrik. Det dyiga vattnet rinner ner i bottnen på båten när Lars-Gunnar Lampinen halar in korgen med skrotfynden.

-Det bästa fyndet tidigare har varit en gammal brevvåg, säger han.

                                     Maritha Mossberg SR Norrbotten