Bältesanvändningen ökar i länet

Bilbältesanvändningen i Norrbotten har ökat väsentligt de senaste åren. Det visar NTF:s årliga mätning. I samtliga kontrollerade kommuner, utom en, har bilbältesanvändningen ökat.

NTF har sedan 2002 valt att göra bältesmätningar i kommunernas tätorter. Där har användningen varit lägre jämfört med situationen på landsvägen. Vid mätningen i Norrbottens län har 13 kommuner i länet omfattats av mätningarna i maj i år.

I maj 2007 låg användningen totalt sett på 81,6 procent. Det är en förbättring med sju procentenheter, jämfört med maj 2006. Den största förbättringen har skett i Arvidsjaur, Gällivare, Jokkmokk och Pajala kommuner. En kommun visar upp en försämring och det är Överkalix kommun.

Som regel sker mätningarna i anslutning till andra aktiviteter som genomförs av polisen, Vägverket och NTF, som till exempel vid en intensivare trafikövervakning.

– Vi vet att samverkande insatser får positiva effekter och det har naturligtvis påverkat resultatet, säger Lars Martinell, NTF Norrbotten

Två andra faktorer har sannolikt också bidragit till den positiva utvecklingen. Bötesbeloppet för brott mot bälteslagen har ökat vid två tillfällen från 2002, från 300 kr till i dag 1 500 kr. Dessutom är fler nya bilar är utrustade med bältepåminnare.