Kultur är bra för hälsan

En ny undersökning av Landstinget visar att patienters psykiska hälsa förbättras om de får ta del av kultur. I Arvidsjaur och Övertorneå har det genomförts olika försöksprojekt och enligt Ingrid Karlsson, projektledare, är resultaten positiva.

Kultur har en positiv inverkan på patienters psykiska hälsa. Det visar en undersökning från Landstinget. Flera försöksprojekt med bland annat musik och konst har genomförts i sjukvården i Arvidsjaur och Övertorneå och resultatet är bra, säger projektledare Ingrid Karlsson.

- Det har gett välbefinnande och bättre sinnesstämning, säger hon.

Syftet med projekten har varit att ta reda på om kulturaktiviteter i sjukvården kan förbättra rehabiliteringen och hälsan. När det gäller den fysiska hälsan har bara vissa framsteg noterats. Men framförallt har den psykiska hälsan blivit bättre. Personal och kulturarbetare har låtit patienter själva berätta om olika saker eller så har de deltagit i dans-, musik- och konstaktiviteter.

- Det finns många vetenskapliga studier, som visar att hälsan förbättras av att både deltaga i kultur, men också att ta del av den. Så allt som är kultur är god hälsa, säger landstingets kulturansvarige Maj-Lis Granström.

Det blir också en fortsättningen med kultur i vården genom att så kallade minneslådor med prylar från förr erbjuds sjukvården, där äldre patienter kan stimuleras att minnas saker och ting, berättar Beatrice Flygare.

- Lådorna innehåller bland annat ljud, dofter, tidningar och hantverkssaker oich de kan vara minnesväckare, som kan stimulera så många sinnen som möjligt, säger hon.