F 21-soldater i hetluften igen

Svenska soldater har hittat en stor ammunitionsgömma i en grotta som var igengrävd i bergen i norra Afghanistan, ganska nära deras egen förläggning i Mazar-i-Sharif. Styrkan bemannas av soldater från flygflottiljen F 21 i Luleå.

Den svenska styrkan som just nu är på plats i Afghanistan är bemannad av F 21 i Luleå och hela svenska Isaf-styrkan, International Security Assistance Force, i Afghanistan leds av ställföreträdande chefen på F 21 Mats Danielsson.

De arbetar under FN-mandat i tät kontakt med afghansk militär. Svenskarna har en fredsbevarande mission.

- Vi arbetar med information och fick veta att det skulle finnas ammunition eller vapen på den plats vi fann den. Det här är ju en framgång för vårt samarbete med militären i landet, säger Mats Danielsson.

I grottan fann man, i samarbete med Afghanistans militär, ett och ett halvt ton granater till granatkastare, raketammunition och mer finkalibrig ammunition.

- Ammunitionen var i mycket gott skick och väl förpackad. Den är troligen från Ryssland och andra länder häromkring. Men vi utreder nu varifrån den kommer så det är inte klart, säger Mats Danielsson.

Den svenska styrkan, kom i början av april till förläggningen i norra Afghanistan. Redan efter 16 timmar hade gått blev en bil attackerad av en nedgrävd bomb, som med största sannolikhet fjärrutlöstes. Svenskarna klarade sig utan allvarligare skador.

Inger Marklund, SR Norrbotten