Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Arjeplog trygg kommun efter långvarigt arbete

I början av 90-talet låg Arjeplog i topp när det gällde självmord. Även när det gällde olycksfall som ledde till sjukskrivning bland män låg Arjeplog högt. Då startade ett omfattande arbetet för att göra Arjeplog till en tryggare kommun att bo och leva i.
Ett folkhälsoråd bilades, en grupp för moral och etik i skolan startades, mobbingproblemen sattes i fokus, en grupp för rehabilitering kom i gång. Mängder av föreningar och myndigheter involverades, polis, studieförbund, skola, fjällsäkerhetsåd för att nämna en del. Efter flera års arbete med att förebygga och förhindra skador och lidande blev Arjeplog 1997 antagen av Världshälsoorganisationen som den 20:e kommunen i världen till en så kallade Safe Community. Idag finns det 70 kommuner i världen som av WHO tillåts kalla sig en trygg och säker kommun. I dag fem år efter man utsågs till en säker kommun kan distriktsläkaren Bosse Henricsson titta tillbaka och se vad man har åstadkommit. - Självmorden har minskat med över 75 procent under en åttaårsperiod, olycksfallen som leder till sjukskrivningar bland män har minskat med drygt 31 procent. Skoterolyckor är nu så ovanliga att dom knappt går att räkna, säger Bosse Henricsson. I dag är det en nöjd distriktsläkare som tycker att alla i samhället har ställt upp för att få ner olyckor och sociala problem. I dag är Arjeplog en av 70 kommuner i världen som får kalla sig Safe Community, Perth i Australien kan bli nummer 71. Distriktsläkaren Bosse Henricsson är just nu på uppdrag av WHO på plats för att avgöra om man där jobbar på rätt sätt för att uppfylla kriterierna. - Dessutom har folk numera fått upp ögonen för alkoholmissbruket. I dag slår anhöriga och arbetskamrater larm i god tid när det är på väg att gå snett för någon i omgivningen, då kan vi ta tag i problemen i ett tidigt skede. För 10 år sedan lämpade man i princip av ett vrak på trappan till sjukstugan för att man inte längre orkade med hans eller hennes supande, säger Bosse Henricsson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".