Förhandlingarna fortsätter på Teracom

I morgon inleds centrala förhandlingar om neddragningar på statliga Teracom med verksamhet i bland annat Luleå. Här i länet riskerar 85 anställda att tappa sina jobb.
Samtidigt håller tiden på att rinna ut för det krisdrabbade bolaget som distribuerar marksänd TV och radio. Teracom försöker nu sälja Kaknästornet i Stockholm för att rädda ekonomin, och en av dom tänkbara köparna är ett annat statligt företag. Men det är osäkert om en försäljning kan rädda de 85 jobben i Luleå. - Situationen är kritisk för bolaget, säger Christer Lundin, informationschef på Teracom. Teracoms ekonomiska kris bottnar framför allt i en dyrbar satsning på digital-tv och digitalboxar som slog helt fel och en lösning måste fram före årsskiftet. Prislappen för Kaknästornet har satts till mellan 250 och 300 miljoner kronor. Etthundratjugofyra tjänster av Teracoms ungefär 800, kommer att dras in, framför allt i utvecklingsverksamheten. Den verksamheten kommer nu att koncentrationen till Stockholm. Neddragningarna sparar 150 miljoner kronor och skulle ha skett redan i år, men förhandlingarna med facket har dragit ut på tiden och ger inte full effekt förrän 2004. Om en lösning inte kan nås måste ägaren staten ta ställning till ett ägartillskott på 1 miljard kronor.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".