Kent Ögren (s), landstingsråd.

Landstinget sparar på jour och vardagsinköp

Det ekonomiska läget i landstinget är allvarligt. Det säger landstingsrådet Kent Ögren, när landstinget nu tvingas till ytterligare besparingar. Han menar att det går att komma till rätta med det budgetunderskott på 73 miljoner kronor som har beräknats till slutet av året.

- Jag är inte oroad för landstinget långsiktigt. Vi har en ganska stabil ekonomi som vi vilar vår grund på. Däremot är det naturligtvis inte bra att resultatet har utvecklats på det sätt som det har gjort nu, säger Kent Ögren.

Han säger att ökade kostnader för nya läkemedel är en orsak till att ekonomin ser ut som den gör.

En annan orsak är att ett avtal med kommunerna har löpt ut, som innebar att kommunerna gav pengar till landstinget för att sköta en del rehabiliteringsverksamhet. Utan avtalet går landstinget nu miste om 60 miljoner kronor.

Att fler stafettläkare används för att få kortare vårdköer efter införandet av vårdgarantin spelar också in. Där går det inte att spara just nu för vårdens skull enligt Kent Ögren men han säger att det finns andra sätt.

- Vi har förändrat jourverksamheten i första steget nu i östra Norrbotten som innebär att i Överkalix och Haparanda så har man inte jour efter klockan 21 på kvällarna. Vi har också förändrat och förstärkt jourverksamheten på Kalix sjukhus men det ger en liten besparing i alla fall. Nu pågår det ett arbete i Piteå och det ska i gång i Gällivare och Kiruna också.

Kent Ögren säger också att det gäller för landstinget att spara in på vardagliga saker.

- Vi ser till att gneta och kanske inte lägger ut pengar på utgifter som man kanske inte absolut behöver, inköp av någon ny utrustning eller något sådant.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".