Röda dödskors plockas bort

Motormännens kampanj att placera röda kors längs vägkanten på farliga vägsträckor som upplysning om att trafikanter dött, kommer nu att avslutas och korsen plockas bort.

De röda korsen har fått många trafikanter att reagera, men enligt Niklas Thorslund,trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen, säger att kampanjen gett önskad effekt.

- Vi ska inte sticka under stolen med att folk ringt och varit upprörda, men det har ringt andra också som varit positiva och velat att vi ska komma till deras farliga väg, säger Thorslund. 

Sedan den 15 maj har Motormännen placerat 500 röda kors längs vägar i Sverige för att visa på farliga vägsträckor, men nu ska korsen bort. Vägverket ska klippa gräset i vägkanterna och då försvinner de i vilket fall, men många kors har också försvunnit, varför vet inte motormännen.

Men främst plockas de bort eftersom syftet med att visa på farliga vägavsnitt uppnåtts. 

Enligt Helena Eriksson på Vägverket region norr har bestörta trafikanter vars anhöriga omkommit på de aktuella platserna, hört av sig med telefonsamtal.

Vägverket hade gett sitt godkännande till kampanjen men att korsen skulle placeras utanför vägområdet vilket inte alltid skett.

I Norrbotten har inte några kors varit utplacerade de som kört E4:an söderut har kunnat se att kors varit placerade mellan Piteå och Skellefteå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".