Robert Westin, ledamot i Sportfiskarnas styrelse.

Sportfiskarna agerar mot Vattenfall

Sportfiskarna kommer att agera mot Vattenfalls planer på att bygga två nya vattenkraftstationer nordväst om Stora sjöfallet. Planerna på nya kraftverk med flera regleringsdammar går stick i stäv mot beslut fattade av riksdagen anser Sportfiskarna.

Vattenfall har planer på att bygga nya vattenkraftstationer nordväst om Stora sjöfallet. Det är den planerade Norgevägen från Ritsem till norska Tysfjord som öppnar möjligheter för nya etableringar av vattenkraftverk. Även om planerna inte är konkreta så finns det utförliga utredningar av två nya kraftstationer.

- Rena vansinnet, det är mycket jag reagerar över. Dels har riksdagen tydligt uttalat att vi nått målen för vattenkraft i landet. Dels har regeringen tagit beslut om miljömål som heter levande sjöar och vattendrag. Detta går stick i stäv mot det, säger Robert Westin från Boden som sitter som ledamot i Sportfiskarnas styrelse.

Sportfiskarna kommer nu att hårdbevaka vad som händer och försöka ta del av de utredningar som finns. Sedan kommer de att agera utifrån planerna och områdets karaktär.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".