Det är gott om måsfåglar i Norrbotten, men många andra arter har minskat i antal. Foto: Scanpix.

Länsstyrelsen satsar på fåglar

Larmen om minskande antal fåglar kommer allt tätare. För att öka kunskapen om länets fåglar och för att kunna följa och förstå förändringarna bättre har länsstyrelsen i Norrbotten börjat satsa mer på fåglar i sin miljöövervakning.

Bland annat kommer länsstyrelsen att satsa på miljöövervakning av odlingslandskapets fåglar, kartläggning av samtliga sjöfåglar i skärgården och inventering av markrutor i hela länet.

Odlingslandskapets fåglar minskar, även vanliga arter som sånglärka. Studier visar att vadare minskar kraftigt på strandängar i södra Sverige. Till och med vanliga arter som rödbena anses inte längre ha en långsiktigt livskraftig stam där.

Även vissa av skogens fåglar minskar. För Norrbottens del hör till exempel lavskrika och lappmes hit. De har drabbats av skogsgallringen. När skogen blir gles blir fåglarna lätta byten för rovfåglar.

Generellt minskar de arter som har krav på miljön, så kallade specialister, medan arter med låga krav på miljön i vissa fall ökar. I de flesta fall vet man inte vad förändringarna beror på. En trolig orsak är förändrad markanvändning. Länsstyrelsen i Norrbotten har tagit problemet på allvar och inleder nu en övervakning efter ett förslag som Lund universitet tagit fram på uppdrag av länsstyrelsen.

- I år och nästa år genomför vi också en totalinventering av kustfågelbeståndet i Norrbottens delar av Bottenviken. Någon liknande inventering är aldrig gjord i vårt län. I år inventerar vi halva länet, Haparanda, halva Piteå och halva Kalix. Nästa år inventerar vi andra halvan av länet. Resultaten från i år visar att mås- och trutkolonierna i Bottenviken är välmående. Vi har sannolikt landets tätaste dvärgmåsbestånd i Norrbotten. Tecknen på skador på grund av mink är små. Men det näringsfattiga vattnet hyser färre andfåglar jämfört med t ex Västerbotten, berättar Marie Björklund, biolog på länsstyrelsen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".