Foto: Magdalena Martinsson

Folkets hus kassör slutar

På fredagseftermiddagen lämnade Kiruna kommun in en polisanmälan om misstänkt bedrägeri i Folkets hus-föreningen. Och efter att Folkets hus-härvan uppdagats har föreningens kassör Åsa Hirvälä-Holmgren avgått.

Det var i samband med årsmötet för en månad sen ungefär som Åsa Hirvälä-Holmgren lämnade folkets hus styrelse, efter två år i styrelsen och ett år som kassör.

- Jag känner väl inte att jag eller styrelsen gjort något fel. Men det som hänt känns olustigt och jag har tappat gnistan, säger hon.

Hennes övriga uppdrag bland annat som ordförande i kommunens miljö- och byggnämnd och kommunstyrelseledamot har hon kvar.

På fredagseftermiddagen tog polisen emot Kiruna kommuns anmälan om misstänkt bedrägeri som riktar sig mot Folkets hus-föreningen, där styrelsen är ansvarig.

- Jag tycker att det är bra att kommunen polisanmäler. Då får utredningen visa om något fel har begåtts, säger Hirvälä-Holmgren.

Folkets hus förra chef Sören Häggroth, är sen i våras misstänkt för grov trolöshet mot huvudman efter att styrelsen polisanmält honom med misstanke om att stora summor pengar försvunnit. Tidigare i veckan tog Sören Häggroth på sig huvudansvaret för det som inträffat.

Vilket ansvar har du som satt som kassör för att det kunde hända?

- Som styrelse har man ett stort ansvar och som ledamot har man också ett personligt ansvar. Men nej, jag känner inte att jag har nån skuld i det här. Det är klart att nu med facit i hand så kanske man hade... Nej, jag känner att jag har gjort vad jag kunnat, säger Åsa Hirvälä-Holmgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".