Malmbergsskalven fortfarande en gåta

Utredningen om vad som är orsaken till de stora jordskalven i Malmberget är ordentligt försenad.

Svaren som skulle vara klara i maj kommer troligen inte att vara klara förrän i augusti eller september. Orsaken är att malmkroppen i Malmberget är så unik att de beräkningsmodeller som finns idag inte fungerar.

Vid ett-tiden den 19 mars inträffade det hittills största jordskalvet i Malmbergets historia. Det uppmättes till 2,9 på Richterskalan, skalvet var så kraftigt att det ända till Gällivare. Händelsen inträffade 260 meter under markytan norr om bostadsområdet Kilen i Malmberget, vid malmkroppen Dennewitz. Det var det andra kraftiga skalvet på kort tid, även i januari inträffade ett kraftigt skalv i Malmberget.

På LKAB tog man kontakt med experter på området som skulle utreda orsaken till skalven, en utredning som skulle ha varit klar i maj. Men än är utredningen inte klar och kommer inte att vara klar förrän till hösten.

- Vi skulle göra en stor stormodell för att beräkna hur bergspänningen är i området. Men malmgeometrin i Malmberget är svår och unik, därför kommer det att ta längre tid, säger Christina Dahnér är ansvarig för bergmekanik på LKAB.

Malmen i Malmberget är så unik att dess motstycke finn inte någon annan stans i världen. Det gör att det inte finns färdiga beräkningsmodeller, utan helt nya måste tas fram.

Men det finns fördelar med att det måste tas fram en speciell beräkningsmodell speciellt för Malmberget. När den väl är framtagen så kommer den att kunna nyttjas till andra ändamål som kan ge en högra säkerhet i gruvan.

- När det finns en modell speciellt för Malmberget så kommer den att kunna nyttjas till en massa andra saker. Vi kommer att kunna få svar på många frågor om bergförstärkning, svar på hur talskivorna i malmerna är. Vi kommer att kunna använda modellen för att bergförstärkningen, och med det säkerheten, kan bli bättre under jord, säger Christina Dahnér.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".