Prospektering.

Ökat intresse för gamla gruvor

Ny och effektivare teknik har gjort att intresset för gamla nedlagda gruvor har ökat markant. Lavergruvan inom Älvsbyns kommun är ett sådant exempel. Hos Bergstaten som handlägger prospekterings- och gruvfrågor ser man en stor anhopning av undersökningstillstånd i anslutning till gamla fyndigheter.

- Onekligen är det så att det finns ett stort intresse för gamla gruvor. Hela Malmfälten är intressant, där prospekteras det nu runt de kända malmerna. Men även i den sedan många år nedlagda gruvan i Laver inom Älvsbyns kommun har det nu börjat prospekteras efter malm. I närheten av den nedlagda gruvan i Laisvall har Boliden tillstånd att bryta en fyndighet som heter Majva. Om så blir fallet vet jag inte men det finns en malmreserv som Boliden äger och får börja bryta, säger bergmästare Jan-Olof Hedström.

Det finns flera förklaringar till att intresset för gamla gruvor har ökat. Dels har världsmarknadspriserna på metaller mångdubblats på bara några år. Dessutom bedöms priserna ligga på en hög nivå lång tid framåt.

- En annan bidragande orsak är att det idag finns bättre prospekterings- och brytningsteknik som gör att det går att bryta malmen billigare och effektivare, säger bergmästare Jan-Olof Hedström:

Att företagen nu letar nära tidigare fyndigheter kommer sannolikt att öka på takten av öppnandet av nya gruvor.

- Ja det kommer sannolikt att bli följden. Tidigare har vi gett ett bearbetningstillstånd, alltså tillstånd att börja en gruvbrytning, i snitt vartannat år. Hittills i år har vi gett fyra tillstånd att starta gruvbrytning. Dessutom vet jag att det är ytterligare lika många ansökningar om att få starta gruvbrytning på väg in, säger Jan-Olof Hedström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".