Barnomsorgen blir avgiftsfri i Haparanda.

Haparanda satsar på gratis barnomsorg

Från och med nu är barnomsorgen gratis för alla som bor i Haparanda kommun. Förslaget antogs i samband med att årets budget fastslogs av kommunfullmäktige i december förra året. Haparanda blir därmed de enda i nuläget som erbjuder barnomsorg helt utan några avgifter i Sverige.

En av de politiker som var med och tog beslutet att ha gratis barnomsorg är Kåre Strömbäck, barn & ungdomsnämndens ordförande i Haparanda. Han säger att det här är en viktig satsning speciellt för kommunens unga invånare.

-Det är de första åren som är de tyngsta för unga barnfamiljer och det här är ett sätt att satsa på de familjerna. Det kanske inte egentligen är en satsning på föräldrarna även om det är i deras plånbok det märks först, det är ju ett sätt att satsa på barnen och framtiden, säger Kåre Strömbäck.

Barnomsorgen kommer att vara avgiftsfri så länge socialdemokraterna har makten i Haparanda. Två miljoner kronor extra om året kommer det att kosta. En liten del av den totala budgeten, säger Kåre Strömbäck.

Fri barnomsorg är mycket sällsynt enligt Johanna Freed, undervisningsråd på Skolverket. Hon känner enbart till en kommun, Ragunda, som hade avgiftsfritt innan maxtaxan infördes. Även i småländska Hultsfred var frågan uppe men  röstades ned i kommunfullmäktige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".