Vattenfall vill bygga kraftstationer i Norge

Nu undersöker Vattenfall möjligheterna att starta upp verksamhet i Norge och det är Tysfjords kommun i nordnorge som kan komma att bli nästa plats när Vattenfall bygger nya vattenkraftverk.

Enligt Göran Dandanell, chef för affärsutveckling på Vattenfall, har idéerna om en norgeetablering nått längre än vattenkraftsplanerna i Sverige, där Vattenfall har planer på att bygga nya vattenkraftsstationer nordväst om Stora sjöfallet.

- I Norge finns fler möjligheter och mindre motstånd, säger Göran Dandanell.

Förutom i Sverige har Vattenfall idag även vattenkraftverk i Finland. Norge är däremot ett nytt område för Vattenfall.

Ett av norgeprojekten går under namnet Musken vattenkraftverk och det planeras att ligga mellan Musken och Hellemobotten, ett område i Tysfjord kommun.

Men det är det nordnorska företaget Musken Senter som äger fallrättigheterna i området och Musken Senter har nära kontakt och kopplingar till Vattenfall.

Förra veckan skickade Musken Senter en första ansökan till den norska energimyndigheten, NVE.

- Ansökan ska leda till kraftutbyggnad i Musken, i Tysfjord. Musken Senter står för ansökan och utbyggnad, men i samarbete med ett större företag, säger Musken Senters vd Simon Anderssen.

Vattenfall vill inte bekräfta att de undersöker möjligheterna för en kraftstation i Musken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista