1 av 2
2 av 2
Eva Ellert.

Folktandvården vinner på SMS

En påminnelse om bokad tid hos tandläkaren via SMS till mobiltelefonen sparar både tid och pengar för folktandvården i Norrbotten.

SMS-meddelanden på mobiltelefon har fått en stor betydelse för Folktandvården i Norrbotten. Sedan den 1 januari i år får alla patienter som vill en påminnelse via SMS om när det är dags att gå till tandläkaren.

Tora Olovsson väntar på sitt tandläkarbesök på Folktandvården i Luleå, och är en av dem som blivit påmind av mobilen.

- Jag tycker att det är jättebra, säger hon.

- Man får påminnelsen dagen innan och jag kan ha fått tiden för en vecka eller två veckor sedan. Då har man bara ett svagt minne om vad det var för tid.

Numera frågar tandläkarna sina patienter efter tandläkarbesöket om de vill ha en SMS-påminnelse. Mobilnumret förs in i datasystemet och påminnelsen skickas sedan automatiskt.

Om man jämför perioden april till maj förra året med samma period i år så har andelen patienter som inte kommer till tandläkarbesöken minskat i de flesta kommuner i Norrbotten. I Kiruna är det nu 5,5 i stället för 7,9 procent, i Boden 6 i stället för 8,7 procent och i Luleå 6,4 i stället för 8,6 procent. Det är ett bra resultat enligt Eva Ellert som är verksamhetschef på folktandvården i Luleå.

- Om man ser på hela länet så räknar man med att det motsvarar den vård som en tandläkare och en tandhygienist tillsammans kan utföra under ett år. Det är rätt mycket vård som vi vinner med det här SMS-meddelandet. Om man uteblir, och det kan ta tid innan man får en ny tid, så kan det också bli en större skada, säger Eva Ellert.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".