Svårt för barn till missbrukare att få hjälp i Norrbotten

Antalet kommunala stödgrupper för barn och unga med missbrukande föräldrar har blivit fler det senaste året och tre av fyra kommuner i landet erbjuder idag den möjligheten. Det visar en rapport från IOGT-NTO:s Juniorförbund, Junis.

Men i Norrbotten och Västerbotten är det inte lika lätt för unga och barn att få hjälp att hantera missbrukande föräldrar. I Norrbotten svarar bara två av länets 14 kommuner att de har stödgruppsverksamhet. Det kan jämföras med Östergötland där möjligheten finns i 12 av länets 13 kommuner.

I Luleå erbjöd kommunen tidigare stödgrupper, men den möjligheten togs bort för för några år sen.

- Vi fick svårt att rekrytera deltagare till gruppen, säger Leif Wikman (s), socialnämndens ordförande.

Han berättar att kommunen återigen håller på att göra en inventering för att kunna starta upp en stödgrupp för barn i missbruksfamiljer.

Enligt IOGT-NTO:s Juniorförbund, Junis, räcker det inte att kommunerna erbjuder stödgrupper. Kommunen måste också vara väldigt aktiv för att hitta och motivera de barn och ungdomar som lever i missbruksfamiljer att delta i grupperna.

Enligt Junis enkätundersökning, hittar bara två procent av de under 18 år som lever i missbruksfamiljer, till komunernas stödgrupper.

Socialstyrelsen uppskattar att omkring 200 000 barn och unga i Sverige lever i en missbruksfamilj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista