17 åtalade i bedrägerihärva

17 personer åtalades idag vid Luleå tingsrätt i en stor förskingrings, bedrägeri- och bokföringshärva, som omfattar hela 26 åtalpunkter.

Stämningsansökan som idag inkom till Luleå tingsrätt är en diger lunta av bedrägerier, bokföringsbrott, häleri och skattebrott. De flesta av åtalspunkterna rubriceras som grova.

Brotten började sommaren 2004, när två av de tre huvudåtalade, som under förra hösten suttit häktade, tog över en däckfirma, som sedan enligt åtalet varit plattform för olika bedrägerier och bokföringsbrott. Däckfirman gick i konkurs i augusti 2005, och skulderna uppgick då till 12 000 000 kronor.

I anmälningarna från de över 70 målsägandena, märks fodringar på allt från biobiljetter, mp3spelare, cyklar, hotellnätter och mer än 30 datorer.

Utöver detta har huvudmännen enligt åtalet vid upprepade tillfällen skrivit leasingavtal med kreditföretag på fordon och maskiner som i själva verket aldrig funnits.

Enligt kammaråklagare Jan Wallström väntas rättegången äga rum i höst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".