Tysfjord välkomnar väg från Ritsem

Den norska kommunen Tysfjord med drygt 2 000 invånare ser planerna på en väg från Ritsem och över till Norge som en stor möjlighet att minska utflyttningen. Vägen skulle kunna utveckla näringslivet eftersom det är brist på kommunikationer i regionen. Det säger Tor Svein Skogstad som är planchef i kommunen.

Vattenfalls planer på att bygga nya kraftverk i Sverige och Norge, och som i sin tur skulle göra att vägplanerna mellan Ritsem och Tysfjord kommer närmare ett genomförande, ses som positivt av kommun och näringsliv i Tysfjord.

Men även lokalbefolkningen är positivt inställda säger Tor Svein Skogstad. Den lilla kommunen har idag en stark utveckling bland annat inom fiskenäringen och med en väg skulle man kunna nå den svenska marknaden. Turismen skulle också kunna utvecklas mycket om vägplanerna förverkligas.

Tor Svein Skogstad säger att de negativa konsekvenser som eventuellt rennäringen drabbas av också måste tas med i beräkningarna, och därför är de också med i förarbetet.

- Det är viktigt att samebyarna är med i projektet och får framföra vilka konsekvenser vägen skulle få för rennäringen, säger Skogstad.

Han är också övertygad om att Vattenfalls planer med nya kraftverk är viktiga för om vägen ska bli av eller inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".