Bolidens gruva i Aitik.

Olika uppfattningar om gruvförhandlingar

Facket och arbetsgivaren Boliden har olika uppfattningar om hur löneförhandlingarna för gruvarbetarna gått till. Förhandlingarna har avbrutits och gruvarbetarna är missnöjda.

Johnny Johansson är vice ordförande för metallklubben i Aitik i Gällivare, och han säger att det inte är så mycket gruvarbetarna kan göra nu.

- Företaget har avbrutit förhandlingarna med oss men vi har ju det centrala antalet så vi har ingen rätt att strejka men folk blir ju irriterade.

Han tror att det kan få effekter på arbetsplatsen.

- Det är klart att det minskar motivationen hos folk. De är förbannade och det märks väl säkert också på deras arbete, säger han.

Det gruvarbetarna vid Boliden begärt är 4000 kronor mer i månaden. Det är samma krav som LKAB:s gruvarbetare hade innan den vilda strejken i maj. För deras del slutade det med ett löneavtal som gav mellan 800 kronor och 2000 kronor mer i månaden.

Jan Moström är direktör för affärsutveckling gruvor på Boliden och han säger företaget jobbat med att komma överens men att det till slut inte gick.

- Vi har förhandlat nu med Metall om fördelningen av det centralt fattade avtalet och under förhandlingens gång har vi jobbat hårt med att nå avtalet i paritet med det som har fattats inom branschen. Då nådde vi den situationen att vi kunde inte komma överens.

Jan Moström säger också att han blir djupt konfunderad över att gruvarbetarna vid Boliden känner att det bud som de fått är sämre än det som de LKAB-anställda fick.

- Både vi och Metall är ju informerade om vad de avtalen har gett och Metall måste vara väl medvetna om att de avtalsförslag vi har lagt fram ligger i paritet med det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".