Vattenfall bygger nytt vattenkraftverk

Miljödomstolen gav idag Vattenfall tillstånd att bygga ett vattenkraftverk i Storumans kommun i Västerbotten. Samtidigt planeras det för ytterligare två kraftstationer i Ritsemområdet något som Sörkaitums sameby vill stoppa.

Vattenfall får bygga ett nytt vattenkraftverk i Abelvattnet i Storumans kommun i Västerbottens. Miljödomstolen gav idag sitt tillstånd att börja bygget.

Det nya kraftverket vid Abelvattnets regleringsdamm kommer att kosta närmare hundra miljoner kronor och kommer att ha en årlig produktion som motsvarar hushållsel till omkring 2 800 normalvillor.

Vattenfall har också planer på att bygga ut bland annat Sievgoks vattenkraftstation vid Suorvamagasinets strand, cirka 17 km nordväst om Ritsems kraftstation. Det är sjöarna Sievgokjavrri och Kätsak som ska förse kraftstationen med vatten.

Medlemmar i Sörkaitums sameby menar att det ligger i kalvningsområdet och motsätter sig planerna.

-Vi kommer att göra vad vi kan för att stoppa utbyggnaden av en ny kraftstation, säger Jonas Sjaunja styrelseledamot i Sörkaitums sameby. 

Den andra planerade kraftstationen, Sårkåjåhka föreslås ligga vid Sårgåjavrris utlopp. Sårkåjåjkas kraftstation ska bestå av två regleringsmagasin, Coadnejavr i Norge och Sårgåjavrri i Sverige.

Det är drygt 15 år sedan vattenfall senast byggde en ny kraftstation i Sverige. De senaste byggena är Sikfors i Piteälven och Klippen i Umeälven.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".