Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Brister i hanteringen av våldtäktsärenden

Publicerat fredag 6 juli 2007 kl 09.25
Anders Danielsson.

                                   

Hanteringen av våldtäktsärenden har flera brister. Det kan polisen i Norrbotten konstatera. Tillsammans med åklagarmyndigheten har de gått igenom 13 fall av nedlagda våldtäktsärenden av totalt ett 30-tal våldtäktsärenden i luleåområdet från den 1 juli 2005 till 30 juni 2006.

Polisen arbetar nu med att försöka förbättra rutinerna kring de här fallen, och när de läggs ner är det oftast för att de är svåra att utreda. Det säger Anders Danielsson som är chef för avdelningen för brottsutredningar i länet.

- Att konstatera att det har skett ett samlag mellan två personer är ytterst enkelt genom DNA-prov. För övrigt kan det vara svårt genom att det kanske råder ord mot ord eller delade meningar om vad som har varit frivilligt eller ej.

Enligt Anders Danielsson är den största bristen som upptäckts att det i många av fallen inte utsetts något målsägandebiträde. Ett målsägandebiträde är oftast en jurist eller advokat som ska finnas tillhands i de fall där brottsoffret kan behöva extra hjälp eller stöd under rättsprocessen. Det vill åklagarmyndigheten och polisen bli bättre på att ordna.

Men målsägandebiträdet har ingen betydelse för om våldtäktsärendet läggs ner eller inte och rutinerna håller också på att ändras för själva polisarbetet.

- Det är det vi har arbetat med under vintern, att se över rutinerna så att vi har fler utredare som finns så att vi kan vidta mer långtgående utredningsåtgärder initialt jämfört med tidigare, säger Anders Danielsson.

Förra året anmäldes runt 70 våldtäktsfall i länet och åklagarmyndigheten och polisen har också börjat titta på om det går att starta ett barnahus tillsammans med socialtjänsten i Luleå och barnpsykiatrin. Där ska framför allt minderåriga våldtäktsoffer kunna möta alla berörda myndigheter på samma gång. Tanken är att det ska bli mindre jobbigt för den som utsatts att gå igenom de undersökningar och utredningar som behövs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".