Saarivoumas renar kvar i Norge

Det blir ingen tvångsutdrivning av den svenska samebyn Saarivuomas renar från renbetet i Norge.Idag förklarar norska Rendriftsförvaltningen att man inte vill ha någon konfrontation med svenska renägare.

Den norska myndigheten vill inte ha någon konfrontation med svenska renägare och avstår från möjligheten att handgripligen driva ut samebyn från det man säger är otillåten betesmark.

Istället inväntar man en ny renbeteskonvention mellan länderna.

Tvisten inleddes för ett par år sedan när den renbeteskonvention som gällt i både sverige och norge upphörde.

Norska myndigheter hävdade efter det att saarivuoma inte fick bedriva bete i ett av dom områden man använde på norsk mark.

I värsta fall skulle man kunna ta till utdrivning med helikopter.

Saarivuoma har inte velat flytta på sig, och har hållit vakt om något skulle hända.

- Vi kommer att möta deras helikopter med en egen, har samebyns ordförande Per Anders Nutti förklarat. men han har också sagt att man inte kommer att ta till handgripligheter.

Några böter har man inte heller tänkt betala.

Och det återstår väl att se, för norska rendriftsförvaltningen tänker nu åter inventera hur många renar som finns i området, och sedan kan det bli fråga om att begära en betesavgift för Saarivuoma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista