Skogsbränder skapar högre försäkringar

Chockhöjda premier för skogs- och skogsbrandförsäkring för privatpersoner är följden av förra årets skogsbränder i norr, och stormarna i söder.

Jan Westman är marknadsansvarig för Länsförsäkringar i Norrbotten, och han förklarar den uppkomna situationen.

-Det var olyckligt att vi hamnade i en sådan här situation, berättar han, men när vi tittade på det kan man se som kuriosa att den här premien var den äldsta vi haft, den har inte ändrats sedan 1974 berättar han.

-Men det har varit försvarligt, för skogsskadorna har inte varit större, berättar han.

Enligt Westman är det inte bara stormar och skogsbränder som är orsaken till de höjda premierna, utan att man också väntar sig mer både torka och stormar framöver. Höjningarna man nu gjort i försäkringspremien handlar om den rörliga biten, där premien höjts från 30 öre per hektar till 3-4 kronor per hektar, vilket inte drabbar de små skogsägarna särskilt mycket, men för den med tiotusen hektar blir det skillnad.

-Där kanske man tidigare betalade en tusenlapp, och med det här nya skulle man få betala 30 000, men vi justerat, men det är några som drabbats, men det har inte varit något ramaskri på det hela, avslutar länsförsäkringars Jan Westman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".