Tommy Johansson och Snöbolaget satsar på tidig snö. Foto: Magdalena Martinsson

Tidiga skidspår ska locka världsåkare

Kiruna ska vara först i landet med snö i skidspåren. 15 oktober ska det vara vitt, lovar Snöbolaget, som har tredubblat antalet snökanoner inför hösten.

Det är 20 grader varmt i Kiruna. Men jobbet med att ha fem kilometer skidspår vid Matojärvi redo i oktober är i full gång.

– Tanken är att få hit många landslagsåkare. Det är framförallt de som kommer hit och betalar för sig, så att vi får ekonomi i det, säger Tommy Johansson, delägare i Snöbolaget.

Blir ni först i landet med snö då?
– Jag tror inte att någon annan kan komma och säga att de har snö den 15 oktober. Förutom i skidtunnlar förstås, säger Tommy Johansson.

Det kostar en halv miljon att få spåren färdiga till 15 oktober.

Knepet är tio fler snökanoner än förra året. Och vid Luossavaara där snön ska tillverkas, har nya rörledningar i år borrats ner i berget.

De går ner till det gamla gruvschaktet och därifrån kan man få upp riktigt kallt vatten till kanonerna.

– Vi har investerat drygt tre miljoner i den här anläggningen för att få fram snö tidigt.

Förra året var målet att ha skidspår till 1 november, men nu höjs alltså ribban. Det som krävs är 1 minusgrad i början av oktober.

– Ett par dagar med minusgrader räcker. Då kan vi tillverka 10 000 kubikmeter snö, säger Tommy Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".