Tätt mellan husvagnarna.

Slarv med säkerheten på campingplatser

Många av landets campingplatser slarvar med brandsäkerheten. Det visar en undersökning som Sveriges Radios lokala kanaler gjort. Husvagnar ställs upp för tätt och det kan saknas släckutrustning.

Av de 46 campingplatser som undersökts bröt 31 mot rekommendationen om minst fyra meters avstånd mellan varje vagn.

Enligt Räddningsverket är campingägaren skyldig att informera om hur husvagnarna ska placeras, men sen är det upp till gästerna att följa reglerna.

Problemet är att campingplatserna inte har växt i takt med husvagnsekipagen.

Norske Kim Pedersen från Alta och hans sällskap reser med stor möda förtält på First Camp Arcus i Luleå. Någon säkerhetsinformation säger han sig inte ha fått.

- Säkerhet? Nej det har vi inte hört någonting om, berättar han.

Oavsett hur Kim Pedersen och hans sällskap parkerar sitt ekipage går det inte att få plats.

Husvagnen och förtältet är över sex meter brett tillsammans, och oavsett hur de ställer sig blir det inte fyra meters avstånd till grannarnas vagnar.

Det är alltså omöjligt för dem att nå upp till Räddningsverkets allmäna råd när det gäller avstånd på den plats de fått, och det är ingen som frågat om storleken på ekipaget vid incheckning.

- Det här är säkert en gammal standard, det kanske skulle ha varit tio meter, men det är säkert åtta meter för att de vill tjäna mer pengar, säger Kim Pedersen.

Carla Peruzzaro är platschef på First Camp Arcus i Luleå, och hon är medveten om problemet, men utlovar ingen förändring av platsstorleken.

-Det är ingenting vi planerar, i dagsläget, avslutar hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".