Stora sopböter till Jokkmokk

Jokkmokk är den största sopboven bland de 17 kommuner som bränner soporna i Kiruna. Bara under våren har Jokkmokks kommun fått nästan en halv miljon kronor i böter för bland annat farligt skräp och metallskrot bland soporna. Kommunalrådet Anna Hövenmark (v) hotar med höjd sophämtnings-avgift.

I pannan vid Tekniska verken i Kiruna bränns sopor från sex norrbottenskommuner och elva norska. Sämst på sopsortering är Jokkmokk.

Det har man upptäckt när man kontrollerat vad sopbilen från Jokkmokk kommer med.

- Det är i princip ingen sortering alls på glas och metall. Och mängden farligt avfall är extremt hög, säger Marika Tammert Finn, miljösamordnare på Tekniska verken i Kiruna.

Under våren har Tekniska verken skickat räkningar på 400 000 till Jokkmokk, pengar som tagits ur kommunkassan.

- Det skulle bli väldigt dyrt att slå ut det på medborgarna. Nu får Jokkmokksborna välja. Antingen börjar de sortera eller så blir det höjda avgifter, säger kommunalråd Anna Hövenmark.

Kommunen har nyligen dragit igång en informationskampanj för att få folk att sortera.

- Med böterna vill vi inspirera kommunerna att komma till rätta med missförhållandena i sin kommun, säger Marika Tammert Finn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista