Husvagnsbränder sprider sig snabbt

En husvagn brinner upp på bara några minuter och en brand i en husvagn sprider sig snabbt om man inte har rejäla avstånd till omkringliggande husvagnar. Något som det har visat sig vara stora brister med på svenska campingplatser.

- Husvagnar brinner väldigt snabbt och intensivt, och det kan då sprida sig från vagn till vagn, och det blir då många vagnar inblandade, berättar Torbjörn Johansson, räddningschef i Piteå.

Sveriges Radio har gjort en undersökning av säkerheten på svenska campingplatser. Nästan alla undersökta campingar uppvisar en eller flera brister i brandsäkerheten.

Förra året inträffade 136 husvagnsbränder i Sverige, och med så snabba brandförlopp som det blir har räddningstjänsterna små möjligheter att begränsa skadorna.

- När det gäller husvagnsbränder och campingar gäller det att ha bra med vatten med sig, konstaterar Torbjörn Johansson och fortsätter.

- Det gäller att så snabbt som möjligt få på så mycket vatten som möjligt på vagnen som brinner och att kyla eller få bort omkringstående vagnar så det inte sprider sig.

- Det är inte som vid lägenhetsbrand eller villabrand att man kan välja mellan rökdykning eller ta hål på taket, utan här är det bara på med vatten och försöka släcka så fort som möjligt.

Torbjörn Johansson säger att det inte finns någonting att rädda vid husvagnsbränder.

-Som sagt, en husvagn brinner upp på fem-tio minuter, så det handlar om att begränsa skadorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".