Stefan Tornberg (c)

Länen ska bestämma om storregioner

Det är inte staten som ska bestämma om Norrbotten i framtiden ska ingå i en storregion med andra län eller inte. Det har allianspartierna kommit överens om. Men frågan är fortfarande aktuell och vill de styrande i de olika länen bilda en region så går det också bra, säger centerpartisten Stefan Tornberg.

Stefan Tornberg är riksdagsman och satt med i Ansvarskommittén som lade fram förslaget om att Sverige skulle delas in i storregioner.

- Sverige ser ju olika ut i olika delar av landet och förutsättningarna är olika. Det blir nu en process där man får se vilka möjligheter som finns, säger han.

Regeringen vill att län och kommuner själva ska få bestämma om de ska ingå i en storregion eller inte. Ansvarskommitténs förslag som presenterades i februari var att slopa landstingen som de ser ut idag och i stället skapa storregioner. Redan nästa år skulle då landstingen ha bestämt vilka som skulle slås ihop.

Nu har kommuner och landsting fram till den 21 september på sig att komma med remissvar på ansvarskommtténs förslag.

Även om regeringen nu har sagt att ingen kommer att tvingas gå med så är det viktigt för kommuner och landsting att säga hur de vill att framtiden ska se ut säger Stefan Tornberg.

- Det är egentligen ännu mer viktigt nu än tidigare att remissvaren kommer in. Genom att bollen nu har lagts ner på ett tydligare sätt till lokal och regional nivå så är remissbehandlingen jätteviktig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".