Arbetsförmedlare byter jobb

Allt fler arbetsförmedlare utsätts för hot och våld i sitt arbete.  Arbetsförmedlingarna har försetts med larm, och den fysiska planeringen av kontoren har ett stort inslag av säkerhetstänkande.

Hans Jonsson är chef på arbetsförmedlingen i Överkalix, och han menar att jobbet som arbetsförmedlare förändrats de senaste åren, i takt med att kraven för arbetslöshetsförsäkringen skärpts.

- Det är klart att man som förmedlare upplever att samtalsklimatet förändrats, och att rollen som arbetsförmedlare förändrats. Och det finns säkert personer som tycker att rollen är så pass annorlunda idag att man väljer att byta till ett annat arbete, berättar han.

Länsarbetsdirektör Lena Liljebäck kommenterar problemet.

-Jag vet att våldet ökat och vi polisanmäler alltid hot och våld. Men det är också så att allt behöver inte bli hot och våld, men det kan bli en situation på arbetsförmedlingen där man inte är överens mellan förmedlaren och den arbetssökande, och det tycker inte vi är bra, säger Lena Liljebäck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista