Luleå tekniska universitet.

Ansökningarna till LTU ökar

När vintrarna i södra Sverige regnar bort söker sig allt fler studenter till Luleå tekniska universitet.

- Många av våra studerande vill gärna kunna kombinera studier med skidåkning, säger Inger Bergström som är rekryteringsansvarig vid Luleå tekniska universitet.

Förra året sjönk antalet ansökningar till universitetet i Luleå med 21 procent jämfört med året innan. Men med nya attraktiva utbildningar och snöbrist i södra Sverige har nu siffrorna vänt. Under onsdagen går 2 400 antagningsbesked ut till sökande från hela landet.

- De utbildningar som visat sig vara mest populära är främst inom vård, hälosvetenskap, ljudteknik samt fastighetsmäklarutbildningen. Däremot har sökandetrycket varit svagt till bl.a teknikutbildningarna där det fortfarande finns platser kvar, säger Inger Bergström.

De sista åren har dock visat på ett nytt sökandemönster. Många intresserar sig för utbildningarna först i augusti månad. Därför räknar universitetet med att många av de nu lediga platserna kommer att hinna fyllas upp innan terminsstarten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".