Elavfall på återvinningscentralen på Kronan i Luleå.

Hot och skadegörelse när elavfall stjäls

Vi slänger allt mer datorer, tv-apparater och annat elektronikavfall, och det ställer till problem på länets återvinningscentraler. Hot och skadegörelse blir följden i många fall när elektronikavfall stjäls från inlämningsplatserna.

Hannu Kantujärvi jobbar på Kronans återvinningscentral i Luleå. Han berättar att det ofta händer att någon försöker plocka med sig inlämnade saker.

- Dagligen kommer det någon. Och då är de i regel två till tre stycken. Men sedan är det de som lämnar också som försöker ta med sig någon grej, säger han.

Kasserade tv-apparater, trasiga skivspelare och tangentbord insnärjda i en härva av sladdar är bara lite av allt som lämnas in till återvinningscentralen under en dag. Och mer blir det. De senaste två åren har mängden inlämnat elektronikavfall i landet ökat med 15 procent varje år, och ligger nu på drygt 16 kilo per person och år. Hannu Kantujärvi tror att det påverkar de som försöker stjäla sakerna.

- De har ju sett att det finns större tillgång till begärligt material så att det gör väl sitt, säger han.

Han säger också att så länge det inte förekommer hot eller våld är det inte något större problem för de som jobbar på återvinningscentralen. Men för något år sedan förekom det en gång ett mordhot, vilket under en period resulterade i att väktare fanns på plats när det var kvällsöppet.

Tillfällen där de anställda känt sig hotade har också förekommit vid ett par gånger på återvinningscentralen i Gällivare enligt Lars Bylind på kommunens gatuavdelning. Men värst där är skadegörelsen, säger han, som kostat cirka 50 000 kronor hittills i år för att laga stängsel och grindar. Även i Jokkmokk och Kiruna stjäls det avfall och på flera återvinningscentraler i Luleå har man satt upp övervakningskameror för att avskräcka avfallstjuvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".