Elektronikavfall

Flera sätt att motverka avfallsstölder

Det finns flera sätt att ta itu med de problem med hot och skadegörelse som har uppstått i flera av länets kommuner i samband med att elektronikanfall stjäls från återvinningscentraler. Det säger Weine Wiqvist som är vd på branschorganisationen Avfall Sverige.

Weine Wiqvist menar att branschen kommit en bit på väg för att motverka problemet.

- Vi har uppmärksammat de här frågorna sedan flera år tillbaka och har haft ett ganska omfattande utbildningsprogram, säger han.

Bättre bevakning och säkrare lås är ett par saker som gör det svårare för avfallstjuvar att ta sig in på återvinningscentralerna. Personalen kan också göra avfallet mindre intressant att stjäla genom att till exempel plocka bort sladdar så att det inte går att använda.

Men hur skyddad som helst kan inte en återvinningscentral bli, enligt Weine Wiqvist, eftersom tanken är att den ska vara öppen och tillgänglig. Alternativet skulle kunna vara att ha fler ställen att lämna avfallet på.

- Det skulle kunna vara om det var en möjlighet på vissa ställen och för vissa typer av produkter att återlämna dem, till exempel direkt i affären, säger han, men menar samtidigt att det inte är så lätt.

- Också det har sina begränsningar. Det krävs ju särskilda tillstånd eftersom det här blir någon form av miljöstörande verksamhet.

Men hur stort problemet kommer att vara i framtiden återstår att se.

- Det kan säkert vara så att det kan komma nya produkter som blir ännu mer intressanta att tillgripa. Men det kan också bli tvärtom, att de innehåller allt mindre av värdefull metall eller att det blir allt svårare att utvinna de där metallerna. Då kommer problemet att avklinga, säger Weine Wiqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".