Fördubbling av anmälningar från AMS

Kraftig ökning av antalet underrättelser från arbetsförmedlingarna till A-kassorna har blivit följden av de nya skärpta direktiven förmedlingarna fick vid årsskiftet.

-Vad vi kan säga nu är att antalet underrättelser ökat under första halvåret, berättar Lena Liljebäck, Länsarbetsdirektör i Norrbotten.

Förra året skickade arbetsförmedlingarna i Norrbotten 583 underrättelser till a-kassorna om arbetssökande som inte bedöms fylla kraven för att ha rätt till ersättning. Bara under första halvåret i år har man skickat 475 underrättelser, vilket pekar mot en fördubbling av ärenden innan året är slut.

-Tre personer på tusen arbetssökande fick en underrättelse skickad till a-kassan under juni månad, så det är inte någon stor mängd, förklarar Lena Liljebäck.

-Den vanligaste orsaken till underrättelser är att man inte tillräckligt aktivt söker arbete.

-Vår personal tycker ju inte det är roligt att skriva underrättelser till a-kassan, men det är ju en skyldighet vi har att vara tillsynsmyndighet, men det är ju inte vi som tar besluten, utan det är ju a-kassorna som avgör detta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".