Fler anmälningar till a-kassan

Skärpt tillämpning hos AMS vad gäller tillsynen av arbetslöshetsförsäkringen är den största orsaken till det ökade antalet anmälningar från arbetsförmedlingarna till a-kassorna.

Arbetsförmedlingarna anmäler fler och fler arbetssökande till a-kassorna.

-I det här läget står det dels för en ökade efterfrågan, men det står säkert också för att man från AMS och då arbetsförmedlingarna graderat upp den här uppgiften, och vikten av att utföra den här arbetsuppgiften, det säger Bo Lundgren, tillsynschef på inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen.

-Sannolikt har väl vår tillsyn och våra inspektioner också haft en viss betydelse i sammanhanget.

Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen har tidigare riktat kritik mot AMS för att bedömningarna vad gäller underrättelser varierat kraftigt mellan olika regioner och olika

FRÅGA: Hur ser ni på det ökade antalet underrättelser?

-De har ju inget egenvärde, utan de är en effekt av den uppmärksamhet som Arbetsförmedlingen riktar den här uppgiften, att ha en rimlig kontakt med de arbetssökande och se till att de uppfyller reglerna.

-Man kan ju vara tydlig även i alla former, att vara tydlig med vilka regler som gäller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".