Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Gravida i länet blir större

Bertil Bergman och Karin Lundmark

Blivande mammor i Norrbotten dras med övervikt i allt större utsträckning som kan leda till sjukdomar hos mamman som i sin tur påverkar fostret. Viktminskning under graviditeten rekommenderas inte och därför kan förlossningen också bli komplicerad.

En graviditet innebär förhöjd risk för en rad sjukdomar, och är mamman överviktig under tiden så ökar riskerna ytterligare. Graviditetsdiabetes kan påverka moderkakan så den inte kan tillgodose fostrets näringsbehov och därmed påverkas födelsevikten på barnet.

Bertil Bergman är mödrahälsovårdsöverläkare på Sunderby sjukhus och han beskriver svårigheterna med att följa graviditeten:

- Om man ska känna med händerna hur barnet ligger är det svårare att känna om bukväggen är tjock och ultraljudsundersökningar blir osäkrare, säger han.

Bertil Bergman anser att övervikten är ett folkhälsoproblem som inte mödravården kan hantera, det måste till ett mer övergripande arbete för att komma åt problemet.

Viktminskning under graviditeten rekommenderas inte och därför kan barnmorskorna bara stötta en överviktig mamma och uppmana till att ändra kostvanorna för att undvika ytterligare viktökning. Man informerar också i större utsträckning om riskerna för komplikationer till blivande mammor som är överviktiga.

- Det är ett känsligt ämne att tala om med en blivande mamma som redan har övervikt, säger Karin Lundmark, samordningsbarnmorska på specialistmödravården på Sunderby sjukhus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".