Små plantor blir stora träd

Miniplantor på försök

Mycket små plantor av tall och gran som bara vuxit några veckor i plantskola kan komma att bli viktiga för både rennäringen och skogsbruket i norra Sverige.

Just nu pågår ett försök där 30 000 sådana här miniplantor har planterats på ett hygge i Sorsele. Syftet är att se hur dom klarar sig på en riktig skogsplantering.

Jan Naumburg jobbar med skogsskötselutveckling på Statens fastighetsverk (SFV) som står bakom försöket tillsammans med högskolan i Dalarna, och han tror mycket på framtiden för miniplantorna.

Miniplantorna planteras direkt i mineraljorden och behöver inte sättas i en uppvänd jordtorva som en vanlig planta - det är det som gör att Jan Naumburg hoppas att det kan utvecklas nya och skonsammare markberedningsmetoder i framtiden.

Men det finns också andra fördelar,

- eftersom miniplantorna bara växer tio veckor på en plantskola jämfört med minst ett år för en vanlig planta. Det gör plantering av miniplantor både lättare och billigare.

Statens fastighetsverk har den största delen av sina skogar i renbetesfjällen i Jämtland och Härjedalen och väster om odlingsgränsen i Norrbotten och Västerbotten.

Det är just i lite kargare områden som miniplantorna har en chans att klara sig och inte bli utkonkurrerade av annan växtlighet.

Och inom fem till tio år tror Jan Naumburg att miniplantorna kan komma att användas i skogsbruket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".