Avklarad SFI-utbildning ger bonus till kommunen.

Flyktingar vill inte bo i Norrbotten

Få flyktingar vill bosätta sig i Norrbotten, men med regeringens nya bonussystem hoppas länsstyrelsen i norrbotten på att det ska bli mer attraktivt för kommunerna att själva marknadsföra sig på flyktingförläggningarna för att få fler att välja Norrbotten framför storstadsregionerna.

Länsstyrelsen i Norrbotten ser positivt på bonussystemet som dels innebär en höjd ersättning på 10 000 kronor för varje mottagen flykting, men också ett bonussystem som kan ge 20 000 ytterligare om personen under första året antingen klarar sin SFI eller kommer ut i arbete eller praktik i minst 5 månader.

Men det är svårt att få flyktingar att välja att bosätta sig i Norrbotten.

Under 2006 hade dåvarande Integrationsverket förhandlat fram 600 platser i Norrbotten, men ändå tog man bara emot sammanlagt 465 flyktingar.

- De på flyktingförläggningarna som får uppehållstillstånd blir erbjudna en kommunplats, men är inte tvingade att ta den. Tyvärr så har det visat sig att det är svårt att få folk att flytta upp till dom små norrlandskommunerna, säger Torsten Fors.

Han hoppas nu att kommunerna ska bli bättre på att marknadsföra sig på flyktingförläggningarna för att fler flyktingar ska välja att bosätta sig här. Bonussystemet blir ett steg i den riktningen. Men för att vara en del av det måste kommunerna teckna en 3-årig överenskommelse om flyktingmottagande. Förhandlingarna startar i augusti men Torsten Fors höjer redan nu ett varnade finger.

- Det får inte bli nån tävlan mellan kommunerna hur många flyktingar man kan ta emot bara för att man får extra pengar. Man ska kunna ta emot dem också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".