Larvar äter upp fjolårsbarren

Angreppen på skog av röd tallstekel forsätter att breda ut sig i de östra delarna av Norrbotten. 100 tals hektar på Sveaskogs marker norr om Korpikå mot Vitvattnet har nu angripits av larven som äter upp fjolårsbarren.

- Under mina 30 år i skogen har det aldrig varit så här. Nu måste någonting göras, det här måste tas på allvar och mer forskning behövs man hittar ett botemedel, säger Bror Olovsson virkesköpare på Sveaskog.

De norrbottniska skogarna angrips allt oftare av olika åkommor som gör att träden hämmas i växten eller helt enkelt dör. De senare åren har det rapporterats om angrepp av röd talltekel, törskatesvamp och gremeniella och så mycket skogsskador har det aldrig varit tidigare säger Bror Olovsson.

Vad som är orsaken till att det kommit så myckt larver, svampar och annat som skadar träden finns det ingen förklaring till. Men Bror Olovsson tror att klimatet är en bidragande orsak.

- De långa, mildare och blötare höstarna samt att vintrarna inte är lika kalla kan vara en anledning. Men det måste till mer forskning för att få reda på orsaken, säger Bror Olovsson,

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".