Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Piteälven riskerar att b-klassas

Vid årsskiftet kommer nya riktlinjer från EU för hur vattendrag ska klassas. Det kommer att bli en klass för naturliga, oförstörda vatten och en klass för mindre värdefulla och delvis förstörda vatten. Alltså ett A och ett B-lag, och i den sämre klassen riskerar den värdefulla Piteälven att hamna.
- Direktiven är till för att vattnen ska förbättras, vattendragen ska antingen ha en god ekologisk status, eller för de kraftigt modifierade vattnen, en god ekologisk potential, säger Catarina Johansson på Naturvårdsverket. Hon har jobbat med EU-direktiven under en längre tid och hon menar att många svenska vattendrag kommer att hamna i b-laget. Det gäller framförallt de älvar som är fullt utbyggda, och för de älvarna spelar det kanske inte så stor roll. Men det kommer också att gälla älvar som är mindre påverkade av människan, till exempel Piteälven. I Piteälven finns en damm i Sikfors några mil från mynningen och på flera ställen finns dessutom rester från timmerflottningen. Källsjön Pieskejaure vid norska gränsen är en uppdämd reglerad sjö och detsamma gäller flera biflöden som de stora sjöarna Labbas och Rappen. Enligt Catarina Johansson blir Piteälven knappt godkänd, trots att den räknas som ett mycket bra vatten när det gäller beståndet av öring och harr. - Så länge vi har en damm längst ner så har vi inte vandringsfisk och då hamnar den i klass 2. Viss restaurering sker av älven, men kraftverket i Sikfors kommer att finnas kvar. Miljön ställs mot de kostnader en restaurering innebär för samhället. Om kostnaderna bedöms vara för höga, så blir konsekvenserna att vattenmiljön inte får bli sämre, men den behöver å andra sidan inte heller bli bättre.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".